שתף קטע נבחר

הרצליה: החוף יוקרב לטובת שימור מבצר אפולוניה

הוועדה המקומית לתיכנון ובניה בהרצליה אישרה תוכנית להקמת סוללה וחומת אבנים, שתגן על המבצר הצלבני בגן הלאומי אפולוניה מפני התמוטטות מצוק הכורכר שנשחק על ידי הגלים. הירוקים: החומה תחסום לחלוטין את רצועת החוף הצרה במקום

תוכנית שימור מצוק הכורכר שעליו ניצב המבצר הצלבני בגן הלאומי אפולוניה אושרה השבוע בוועדה המקומית לתיכנון ובניה בהרצליה, אך מעוררת תרעומת בקרב פעילי סביבה הטוענים כי התוכנית תפגע בנוף, תחסל את רצועת החוף הצרה ממילא במקום.

 

הגלים המגיעים לחוף הרצליה שוחקים כבר שנים את רצועת החוץ ואת מצוק הכורכר, ומאיימים לגרום להתמוטטות המבצר, שבשנת 2003 הוכרז כאתר הנמצא בסכנת קריסה. מומחים העריכו כי ללא פיתרון מיידי למצב, עלול המבצר לקרוס לתוך המים.

 

התוכנית שאושרה כוללת הקמת סוללת אבנים ברוחב 12 מטרים בחוף, שעליה יונחו סלעי גיר גדולים (בולדרים). הסוללה והסלעים יכסו כמעט לחלוטין את החוף ומגיש התוכנית, המהנדס לאונרדו שטדלר, אישר כי לאחר בניית הסוללות לא יהיה החוף נגיש למבקרים. עוד הוא הדגיש כי הסוללה תהווה פתרון מוגבל שעשוי להחזיק לכל היותר 10 שנים.

הדמיה של הסוללה והחומה בבסיס המצוק (צילום ועיבוד מחשב: דרור עזרא)

 

אלא שפעילי מפלגת הירוקים במועצת עיריית הרצליה טוענים כי הפיתרון רק יגרום להרס של רצועת החוף במקום, שממילא נשחקה במהלך השנים ורוחבה אינו עולה על מספר מטרים בודדים. "סוללות האבנים והסלעים תכסה את החוף לחלוטין, כולל את סימן היכר הייחודי של חוף אפולוניה - שרידי המבנים העתיקים שנפלו אל החוף ומונחים עליו", מסביר דרור עזרא, רכז תחום ים וחופים במפלגה.

 

עוד בנושא:

 

עזרא טוען כי רצועת החוף הנוכחית עוברת בשנים האחרונות תהליך של שחיקה ונזק אקולוגי כתוצאה משתי החלטות תכנוניות מרכזיות שהתקבלו באזור - בניית המרינה והקמת שלושה שוברי גלים בסמוך לה.

    

"כיוון נדידת החולות מתרחש ברובו מדרום לצפון", מסביר עזרא, "אך נדידת החולות מכיוון זה נחסמה כמעט לחלוטין על-ידי המרינה שנבנתה דרומית לגן הלאומי". עוד אומר עזרא כי הקמתם של שלושה שוברי גלים בקרבת מקום פגעה גם היא בנדידת החולות הטבעית מדרום לצפון. "מכיוון שהגלים לא נשברים על הקרקע החולית, החול נלכד בין החוף לשוברי הגלים וכך חופי הרצליה הצפוניים נפגעו פעמיים". 

החוף הצר ייחסם (צילום: דרור עזרא)

 

עזרא טוען שהחוף שמדרום לגן הלאומי מתרחב כתוצאה מלכידת החול, ולעומת זאת, החוף שמול המבצר נשחק באיטיות. לטענתו, הפיתרון לשחיקת המצוק על ידי הגלים צריכה להיות העברה של סחף שנחפר לצורך בניית המרינה והושלך באזור לתוך הים ברצועה שמול המבצר. 

 

מומחה: החומה לא תבטיח קריסת המצוק

תוכנית בניית הסוללה והחומה זכתה בדיון בוועדה המקומית לתמיכת שמונה חברים, ורק שניים התנגדו לה. עורכת הדין שירה בן-אשר, המייצגת את הצוות המשפטי של מפלגת הירוקים, הביעה במהלך הדיון התנגדות גם לאופן שבו התקבלה ההחלטה - בעיקר בשל העובדה כי לא ניתנה אפשרות התנגדות לציבור.

 

במפלגת הירוקים מתחו ביקורת קשה גם על העובדה כי לא נשמעה חוות דעת נוספת בטרם התקבלה ההחלטה. אחד המתנגדים להחלטה, הוא ד"ר יעקב ניר, גיאולוג מהמכון הגיאולוגי בירושלים, ששלח לפני כשבועיים מכתב לראש עיריית הרצליה, יעל גרמן, בו פירט את טיעוניו.

 

"כל תכנית ההגנה על האתר, מבסיסו ועד לגגו, חייבת להיות מקיפה וכוללת ולא חלקית כפי שמציע המהנדס שטדלר. לדברי ניר, באמצה את התכנית לקתה הוועדה "במידה רבה של אי הבנה, לדאבוני". 

 

"באפולוניה אנו עלולים להיות עדים לפציעה אנושה של החוף והסובב הימי, פציעה אשר מעולם לא תוכל להירפא". במכתבו מציין ניר כי במקרים רבים מפולות שבו להתרחש עשרות שנים לאחר שהוקמו על החוף אמצעים דומים, בשל העובדה כי מדרון הצוק עצמו לא טופל. "רק לאחרונה תכנן מר שטדלר הגנה על בסיס הצוקים הנהרסים שמצפון למרינת אשקלון - ושם באזור המוגן אירעה לאחרונה מפולת רצינית ביותר...".

 

מעיריית הרצליה נמסר בתגובה

: אנו מברכים על החלטת ועדת המליאה לאישור הקמת קיר מגן באפולוניה. אתר אפולוניה הוכרז כאתר עולמי בסכנת הרס, והוא אחד ממאה אתרים ברחבי העולם שצוינו כך ב-2003. מאז ועד היום הנזק למצוק שעליו נמצא האתר רק הולך וגדל. במטרה למנוע את קריסת האתר תומכת עיריית הרצליה בהקמת קיר מגן שימנע את הנזק הבלתי הפיך. הבניה תעשה בליווי של מהנדסים ומומחים ימיים במטרה למזער את הנזק לחוף ולשמור עליו ועל המצוק. 

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החומה תגן מפני הגלים. מבצר אפולוניה
החומה תגן מפני הגלים. מבצר אפולוניה
צילום: צביקה טישלר
החוף הצר מול הגן הלאומי אפולוניה
החוף הצר מול הגן הלאומי אפולוניה
צילום: דרור עזרא
מומלצים